Mistä seurata kaukalopalloliigaa?

Vaikka Kaukalopallon kokomittainen SM-sarja jää pelaamatta tällä kaudella, on päätetty, että Suomenmestaruus ratkaistaan avoimella turnauksella keväällä 2017. Näin mahdollistetaan tasokkaiden pelien jatkuminen SM-sarjan tauon yli. Turnauksessa toisistaan mittaa ottaa 5 joukkuetta:

  • Flexolahti
  • Norsut
  • Duo
  • LaVi RBT
  • Red Bulls

Innokaat fanit voivat seurata Suomen Cupia livestreameista. Yksi hyvä esimerkki on Kaukis ja ringette TV YouTubessa. Livestreamin seuraamista varten kannattaa olla kunnollinen kannettava- tai pöytätietokone sekä virheetön, luotettava nettiyhteys. Kukaan ei halua ruudun jäätyvän kesken mielenkiintoisen syötön.

Kun sarja ei ole tauolla, sen seuraaminen onnistuu lisäksi Ylen teksti-tv:n sivulta 232, josta löytyvät sarjan päivitetty tilanne, otteluiden tulokset, pistepörssi, torjuntatilastot sekä tietoa tulevista otteluista. Heti ottelun päätyttyä tulospalvelu laittaa tiedot ottelusta myös internetiin. Tulospalvelu pitää myös huolen ottelun tiedoista tiedottamisesta STT:lle. Urheiluruutu seuraa liigaa yleensä 3-5 kertaa kaudessa. Joka viikko Veikkauksen tulosvedossa voi myös yleensä lyödä vetoa ainakin yhdestä kaukalopallon liigaottelusta. Lisäksi Maakuntien päälehdet seuraavat liigaa.

Suuntaa Jämsään

Paras tapa seurata kevään 2017 Suomen Cupia on tietysti paikanpäällä. HimosLomat tarjoaa erityisen majoitustarjouksen turnauksen aikana mökeissään ja huoneistoissaan. Turnausviikonlopusta voi siis tehdä kokonaisen rentoutumisviikonlopun vaikkapa perheen tai kavereiden kanssa. Kuvittele kuinka hauska viikonloppu voi muodostua yhdistämällä laskettelun, otteluiden katsomisen sekä kummankin jälkimainingit eli After Skin ja miksikä ikinä ottelunjälkeistä juhlintaa kutsutaankaan.

Tässä on siis mahtava tilaisuus yhdistää monta eri ajanviettotapaa – tällaisen viikonlopun aikana ei voi olla tylsää. Ja kaikenlisäksi kaukalopallo pelataan jääkiekkokaukalossa, mikä tekee paikanpäällä katsomisesta huomattavasti mukavampaa.

Pieni mutta suosittu

Vaikka kaukalopallo onkin hieman pienempi laji, pystyy se silti vetämään isojakin katsojamääriä. Esimerkiksi vuonna 2004 kolmatta loppuottelua Porissa tuli seuraamaan noin 5000 katsojaa. Liiga antaa lehdistötiedotteen aina pelaajan tai erotuomarin rikottua rajoja, ja kun kuukauden pelaaja valitaan. Lisäksi liigan jokaisen kierroksen päätyttyä julkaistaan lehdistötiedote ja aina ennen sarjan tai pudotuspelien alkua pidetään lehdistötilaisuus.

Tilastoista voi lukea myös tiedot joukkueiden yli- ja alivoimapelaamisesta sekä erotuomareiden antamista jäähyistä ja jäähyjen syyt. Joukkue-esittelyistä selviävät joukkueiden kokoonpanot, pelaajien painot, pituudet ja iät.

Tiivis faniyhteisö

Kaukalopallon seuraamisen liittyy myös orastava fanikulttuuri. Mikä onkaan parempaa kuin yhteisö, jonka kokoontumisia tahdittavat pelisarjan otteluaikataulu. Faniryhmän kanssa voi juhlia ja surra otteluiden tuloksia, tai miksei jopa muitakin asioita. Faniryhmä voi myös kokoontua otteluiden tai pelikauden ulkopuolella ja mahdollistaa ikimuistoisten ja ikuisten ystävyyssiteiden muodostumisen.

Ja miksei myös vastajoukkueiden faniryhmien kanssa voisi ystävystyä? Ehkä syntyy vain yksittäisiä salaisia suhteita, niin kuin Aladdin palatsissa ikään, jos faniryhmät kokevat ylitsepääsemätöntä erilaisuuden tunnetta toisistaan, mutta usein Tukholman-syndrooma ottaa vallan, kun joutuu kohtaamaan samat kasvot ottelusta toiseen. Ja ei kai ohjenuoraa ”Pidä ystäväsi lähellä, ja pidä vihollisesi vielä lähempänä” ole vielä unohdettu?

Ken tietää, ehkä vihollisen syvällinen tunteminen voi auttaa ymmärtämään heidän heikkouksiaan. Tai ehkä joskus vahingossa vastustajat sattuvatkin vuotamaan tärkeitä joukkuesalaisuuksia. Mahdollisuudet ovat monet, ja jokainen päättää loppujen lopuksi itse mihin mahdollisuuksiaan käyttää.

Joka tapauksessa on luultavaa että kuka tahansa nauttisi kaukalopallon fanikulttuurin tarjoamasta yhteisöstä ja viihtyisästä ajankulusta. Lajin pienuus tekee fanikulttuurista nimenomaan erityistä – jokaisella on tilaa tulla mukaan, ja jokainen voi tuntea itsensä erityiseksi faniksi. Samanlaista kovin huutaja – kovin fani -tyyppistä kilpailua ei ole samalla tasolla kuin esimerkiksi jääkiekon ja jalkapallo fanituksessa. Kaukalopallon faniryhmässä luultavasti jokainen tietää kuka olet.