Mistä löytää sponsoreita kaukalopalloon?

Mikä tahansa vähänkin tosissaan pelaava urheilujoukkue kaipaa tuekseen sponsoreita eikä kaukalopallo ole poikkeus. Kun mietitään kaukalopallojoukkueelle sponsorin hankintaa, on tarkasteltava asiaa laajemmalti, mietittävä miten sponsoreita saadaan ylipäätään hankittua sekä ymmärrettävä mikä sponsori oikeastaan on.

Mikä on sponsori?

Sponsori on yritys, yksityishenkilö tai jokin järjestö joka tukee joukkuetta suoraan rahallisesti tai tarjoamalla joukkueen käyttöön sen tarvitsemia resursseja kuten pelivarusteita, kuljetuskalustoa tai mitä tahansa mikä edistää ja helpottaa urheilujoukkueen toimintaa mahdollisimman paljon. Eritoten pienemmät joukkueet ovat riippuvaisia sponsorituesta, koska liikkuminen paikasta toiseen otteluiden perässä on hintavaa sekä tarvittava pelivarusteet ovat kalliita. Sponsorin saaminen mahdollistaa parhaimmillaan koko joukkueelle mielenrauhan siitä, että talousasiat ovat reilassa ja joukkue voi keskittyä harjoitteluun.

Sponsorointi ei ole ainoastaan yksipuolista avustusta joukkueelle, vaan sponsorille on annettava vastavuoroisesti jotain vastinetta rahalle takaisin. Sponsoroitava joukkue voi tarjota esimerkiksi näkyvyyttä. Perinteisesti tämä on toteutettu myymällä mainospaikkoja pelivarusteissa, joiden kautta sponsori saa itselleen kaipaamansa näkyvyyttä. Joukkue voi myös sitoutua mainostamaan sponsorinsa tuotteita haastatteluissa.

Urheilujoukkueet ovat myös tehneet sopimuksia jossa antavat sponsorille oikeudet kaikkiin valokuviin, joita joukkueesta otetaan ja jossa sponsorin brändi näkyy, mielikuvitus on ainoastaan rajana sopimuksia tehtäessä.

Miten hakea sponsoria

Ole ajoissa liikkeellä! Yritykset päättävät yleensä sponsorointiin sijoitettavista rahoista ennakkoon seuraavaa tilikautta ajatellen. Mitä suurempi yritys, sitä kauemmin päätöksen teko kestää, joten varaa aikaa odotteluun. Ilmoittakaa tulevan kauden pelit jo ennakkoon yritykselle, mikäli mahdollista, jotta yritys voi kartoittaa mahdollista näkyvyyttään ja kohdistaa kampanjoitaan ajankohdan mukaisesti.

Tulevalle sponsorille on kerrottava yksityiskohtaisesti mitä sopimukselta toivotaan ja mitkä ovat faktat. Sponsorihakemuksesta olisi tultava selville ainakin seuraavat pääkohdat:

  • Minkä tasoisia pelejä pelataan ja ilmoita keskimääräinen kävijämäärä ottelua kohden.
  • Mitä sponsorilta kaivataan – rahallista tukea, välineitä, kuljetuskalustoa vai jotain muuta?
  • Mitä sponsori saa vastineeksi – näkyvyyttä peleissä, mediassa, mainospaikkoja kaukalon laidalla tai muualla hallissa?
  • Kokoa mahdolliselle sponsorille tuotepaketti tai mainos joukkueestasi sekä kerro selvästi kenen kanssa hoidetaan joukkueen sponsorointiasiat ja liitä mukaan kaikki yhteystiedot.
  • Tarkasta hakemuksen oikeinkirjoitus! Kirjoitusvirheet hakemuksessa antavat amatöörimäisen kuvan hakijasta ja sitä ei kukaan halua.

Selvitä kuka yrityksessä hoitaa sponsorointiasiat ja ole puhelinyhteydessä häneen jo ennen hakemuksen lähettämistä. Tiedustele asiaa etukäteen ja kerro lyhyesti ja pääpiirteittäin mahdollisen sopimuksen kohdista ja ole liikkeellä positiivisella asenteella, vaikka ei ensimmäisellä kerralla tärppäisikään. Kysy voitko palata asiaan myöhemmin ja, jos voit, niin milloin.

Kun olet yhteydessä sponsoriyritykseen, muista että edustat koko joukkuetta. Keskustellessasi yrityksen edustajan kanssa muista:

  • Olla kohtelias mutta vältä liiallista maireutta, koska se paistaa heti läpi.
  • Olla ytimekäs ja jämpti, mutta käyttäydy mahdollisimman luontevasti.
  • Osoittaa nöyryyttä ja että olet valmis kuuntelemaan.
  • Käyttäytyä niin, että tietämyksesi lajista tulee selväksi ja että sponsorille jää sellainen olo, että he ovat tekemisissä asiantuntijan kanssa.
  • Yrittää välttää pyytelyä ja kerjäämistä, anna ennemmin tarjouksia ja ehdotuksia.

Ota selvää lakiasioista

Jotta vältyttäisiin hankaluuksilta, on syytä ottaa etukäteen selvää mitä laki sanoo. Sponsorisopimuksia kirjoittaessa saattavat lakikiemurat mutkistaa asioita ja useimmiten se onkin haastavin osa sponsoriyhteistyötä, varsinkin isommassa mittakaavassa.

Urheilija on esillä monissa eri tilaisuuksissa ja edustaa monta eri tahoa: sponsoriaan, lajiliittoaan, tai esimerkiksi jonkin muun yrityksen edustajana tai mainoskasvona. Välttääkseen ns. ristiinmainontaa on urheilujoukkueen syytä tarkkaan sopia sponsoriyrityksen kanssa siitä onko urheilija tai joukkue yksinoikeudella edustamassa sponsoriaan.

Näkyvyyteen liittyvät ehdot ovat niin ikään myös syytä kirjata sopimukseen lähtien ihan pienistä sosiaalisen median postauksista aina suurempiin velvoitteisiin asti esimerkiksi urheilujoukkueen käytettävyydestä erinäisissä tilaisuuksissa, kuten messuilla ja vastaavissa tilaisuuksissa.

On molempien osapuolien eduksi että velvoitteet toista kohtaan kirjataan sopimukseen mahdollisimman tarkasti. Näin luodaan vakaa pohja sponsoriyhteistyölle.

Muista kiitokset

Urheilujoukkueen on myös hyvä muistaa kiittää sponsoriaan aina vuoden lopussa sekä saavuttaessaan menestystä. Kiitoksena voi olla esimerkiksi seinäkalenteri, seinälle ripustettava kaiverrettu laatta tai mikä tahansa muu sopiva muistoesine. Pullo viiniä tai kukkakimppukin toimivat. Tärkeintä on, että sponsori huomioidaan.