Kaukalopallo kaipaa näkyvyyttä

Kaukalopallo on herrasmieslaji, jossa keskinäinen kunnioitus näkyy niin kentällä kuin katsomossa ja ehdottomasti suosituimpiin sisarlajeihinsa jääkiekkoon ja jääpalloon verrattuna ”kaukis” on nopeampi pelirytmiltään ja siinä tehdään myös enemmän maaleja, mikä on tietysti yleisön mieleen. Lisäksi kaukalopallosta löytyy jokaiselle ikätasolle oma sarjansa, lapsista jopa 70-vuotiaiden ikämiessarjaan. Periaatteessa ei ole mitään syytä, miksei kotimainen kaukalopallomme näkyisi kentillämme enemmän.

Kuten kaikki muutkin joukkuepelit ja koko urheilumaailma ylipäänsä, tarvitsee myös kaukalopallo näkyvyyttä. Lajin harrastajamäärien kiistaton hiipuminen sekä junioritoiminnan vähyys edesauttavat sitä, että nimenomaan kaukalopallon näkyminen eri medioissa on anteeksiantamattoman pientä.

Jotta voisimme määrätä lääkkeen tähän tautiin, on ensiksi tutustuttava näkyvyyteen ja sen syvimpään olemukseen ja oivallettava mistä johtuu se, että yksi urheilulaji on näkyvämpi kuin toinen.

Jo heti kärkeen mainittakoon, että tästä artikkelista ei kyseiseen ongelmaan saa yksiselitteistä vastausta, vaan enemmänkin pohditaan, mitä mahdollisuuksia olisi tilanteen parantamiseksi.

Kotikutoisuus

Kaukalopallo on alun perin kehitetty pohjoismaisesta jääpallosta, joten lähes kotimaisella lajilla ei ole suuressa maailmassa isoja liigoja jääkiekon tapaan. Amerikan malliin ammatikseen pelaavien ja isoja rahoja tienaavien esikuvien joukkoa ei ole, joten kaikki pitää kotimaisesti ponnistaa pienestä ja tämä saattaa olla usein syynä miksi juniorit, joiden unelmissa hehkuvat NHL-kentät, valitsevat jääkiekon kaukalopallon sijaan.

TV-näkyvyys

Televisioitavat ottelut ovat ilmeisin keino saavuttaa suuria katsojamääriä suoraan kotisohvilta. Ottelulähetyksiä kuitenkin tulee onnettoman vähän kaukalopallon ystäville varsinkin peruskanavilta. Mitkä ovat sitten keinot TV-näkyvyyden parantamiseksi? Televisio on sanomalehden ja radion ohella yksi perinteisimmistä median muodoista ja pääseminen tähän kuninkuusluokkaan vaatii suunnattomia ajallisia ja rahallisia ponnisteluja marginaalilajeilta, jos tavoitteet ovat korkeammalla kuin kympin uutisten loppukevennys.

Jotta kaukalopallo saisi lisää näkyvyyttä, lajin pitäisi olla huomattavasti suositumpi mitä se on nykyään. Tästä pääsemmekin ikuiseen muna-kana-dilemmaan: jotta urheilulaji saisi lisää näkyvyyttä, niin se tarvitsee enemmän harrastajia. Uusia harrastajia ei kuitenkaan tavoita ilman näkyvyyttä ja sama ongelma jatkuu.

Kun on päästy siihen lopputulokseen, että TV-näkyvyyden lisäämiseksi laji tarvitsee toisenlaista näkyvyyttä, niin aletaan olla asian ytimessä. Perinteisesti otteluihin saapuva yleisö on jo valmiiksi lajin ystäviä ja näin ollen saavat tiedon kaukalopallon uusista tuulista täysin muita kanavia pitkin kuin televisiosta.

Monimedianäkyvyys

Tämä tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että nykyisen tietoyhteiskunnan tarjoamat kanavat ovat avoinna myös kaukalopallon näkyvyyden parantamiseksi. Lajin aktiiviset harrastajat ja kannattajat löytävät tietonsa verkosta.

Nykyisessä mobiiliyhteiskunnassa missä kaikki tieto on käden ulottuvilla ja sosiaalinen media on ollut käytännössä kaikkien elämässä jo hyvän aikaa, olisi äärimmäisen helppoa aktiiviharrastajien mainostaa lajia. Otetaan esimerkiksi Facebook, tuo sosiaalisen median jätti Twitterin ohella. Jos käyttäjällä on esimerkiksi 300 kaveria, joille kertoa kaukalopallosta yhden tai useamman ”postauksen” verran niin näkyvyyttä tulee jo silloin roimasti. Puhumattakaan, jos ja kun tilanpäivitystä jaetaan edelleen, jolloin luku saattaa kasvaa roimastikin.

Mainostaminen verkossa ei aina ole ilmaista mutta tavoittaa nykypäivänä huiman määrän kansaa. Googlen hakukoneoptimoinnin avulla kaukalopallo saisi lisää näkyvyyttä hakutulosten muodossa esimerkiksi jos käyttäjä tekee haun, joka käsittelee uusia harrastuksia. Hakukoneoptimoinnilla saadaan kaukalopallo lähemmäs käyttäjää eli hakutulosten kärkeen.

Yhteenveto

Perinteinen laji kaipaa nykyaikaisia toimia näkyvyyden parantamiseksi. On opeteltava siirtämään katseet nykyisen tietoyhteiskunnan tarjoamiin mahdollisuuksiin ja alettava elämään tätä päivää.

Kaukalopallolla on kaikki edellytykset saada uusia harrastajia, kunhan panostettaisiin kunnolla tämän päivän mediaan. On otettava haltuun Facebook, Twitter ja Instagram kumppaneineen ja aktiivisesti tiedotettava esimerkiksi kouluissa lajin kuulumisia. Viidakkorumpu kyllä toimii esimerkiksi WhatsApp:in kautta ja kaikki promootioon käytetty raha ja vaiva palkitsevat lajin uusilla harrastajilla!