Kaukalopallo muissa maissa

Suomi tunnetaan innokkaana ja aktiivisena kaukalopalloilumaana aina 60-70-luvun taitteesta lähtien, vaikkakin se on hieman levinnyt myös muualle Eurooppaan ja kauemmaksikin aina Yhdysvaltoihin ja Kanadaan asti. 1980-luvun lopulla Neuvostoliitto ja Sveitsi olivat ensimmäisiä maita, jotka liittyivät kaukalopallon piireihin.

Samoihin aikoihin heinäkuussa 1987 pelattiin Yhdysvalloissa North American Cup, johon tuli osallistujia eri maista. Minneapolisissa pelattuun North American Cupiin osallistui tuolloin myös kaksi suomalaista joukkuetta, Palokan Pyry ja Hakunilan riento. Vuonna 1998 pelattiin myös Venäjän Omskissa ensimmäinen kaukalopallon miesten Maailmanmestaruuspeli.

Kaukalopallo Suomen ulkopuolella

Nykypäivänä kaukalopalloa harrastetaan muun muassa Venäjällä, Sveitsissä, Ruotsissa ja Virossa. Sveitsissä on oma yhdistyksensä Kaukalopallolle, Rinkball Dübendorf. Sveitsin Dübendorfissa ovat pelaajat kokoontuneet yhteen harrastamaan jo yli 30 vuoden ajan. Tuolloin vuosikymmeniä sitten 1970-luvulla, alkoi Sveitsissä lajin pelaaminen kenties hieman huvittavalla ”Hockey Pockey”- nimellä.

Kaukalopallo rantautui Sveitsiin lajin perustajamaasta Ruotsista ja se keräsi paljon pelaajia heti alkuaikoina. Suusta suuhun menetelmä vaikutti toimivat hyvin, sillä Sveitsin Sonnenbergin alueella niin isät, äidit, lapset ja jopa poliitikot ja paikan pormestari innostuivat pelaamaan. Pelaajien joukossa oli myös vanhempaa väestöä, yli 70-vuotiaita konkareita, jotka ottivat lajin omakseen. Kaukalopallon naisten Euroopan- ja Maailmanmestaruusotteluita taasen pelattiin 80-90-luvulla Norjan Oslossa, Ruotsin Örebrossa ja Östersundissa, Venäjän Tomskissa sekä Alankomaiden Nijmegenissä.

Toiveena olympialaiset

Suomessa laji on etenkin harrastetasolla suosittu urheilulaji, suuria kilpailuja ei juuri lajin parissa enää järjestetä, syynä tähän voitaisiin oletettavasti pitää saman heimolaislajin jääkiekon suuruutta. Suomen ulkopuolella muissa maissa ei kuitenkaan juuri kilpailla kaukalopallossa enää 2010-luvulla.

Kaukalopalloa rakastavat toivovat lajin yltävän joskus olympialaisiin asti, mutta tähän on todennäköisesti vielä matkaa, tai kenties lajin kulta-ajat isojen turnausten saralla on juhlittu jo. Japania on pidetty maana, joka on esittänyt kiinnostusta lajia kohtaan. Maailmanmestaruusotteluita pelattiin vielä 1980-1990- luvulla muutamissa maissa ulkomailla, mutta sittemmin kilpailut ovat hiipuneet.

Kansainvälinen kaukalopallo

Vuonna 1992 perustetun sen aikaisen Kansainvälisen Kaukalopalloliiton (IRF) perustajajäseninä olivat Suomen lisäksi Unkari, Venäjä ja Sveitsi ja otteluita käytiin Euroopan-mestaruustasolla. Valitettavasti Eurooppa-cupia ei enää pelata ja Suomen lisäksi vannoutuneimmat kaukalopallon harrastajat löytynevät naapurimaasta Venäjältä. Myös Ukrainassa lajin suosio on nostanut päätään, ja Ukrainan kaukalopalloliitto järjesti kansainvälisen kaukalopalloturnauksen nimeltään Dniprobandy vuosina 2012 ja 2013.

Jääpallon ja jääkiekon varjossa

Kaukalopalloa suositumpi laji on edelleen sen edeltäjä jääpallo, jolla on oma järjestönsä FIB (Federation of International Bandy) ja jonka perustajamaissa onkin sitten useampia maita kaukalopallopiireihin verrattuna. Syitä kaukalopallon kansainvälisen suosion hiipumiseen saattavat olla todennäköisesti jo mainittujen lajitovereiden jääpallon ja jääkiekon suuri kansainvälinen suosio, joka vie huomiota lajitoverilta kaukalopallolta.

Monet nuoret suuntaavat jääkiekon pariin, sillä jääkiekolla on Suomessa kansallislajin leima ja monella harrastusta aloittavalla junnulla siintää päämääränä SM-liiga, ellei jopa Yhdysvaltojen ja Kanadan ammattilaissarjat maailmanmestaruus- ja olympiaotteluista puhumattakaan.

Ei siis ihme, että mukava mutta varsin tavanomainen kaukalopallo jää mainetta ja mammonaa lupailevan jääkiekon varjoon. Tästä huolimatta kaukalopallo kuitenkin säilyy erinomaisena harrastuksena ja ajanvietteenä kenelle tahansa.

Ja kuka tietää, kenties tarvitaan yksi ainut tuore kaukalopallolupaus, joka siivittää koko lajin uuteen nousuun. Muistakaamme koripallon suosion räjähdysmäisen kasvun susijengin ilmestymisen myötä!