Kaukalopallo – jännittävä ja tapahtumarikas laji

Hauskanpitoa ystävien kesken, koordinaatiokyvyn ja lihaskunnon parantamista, hyvästä fyysisestä kunnosta nauttimista vaivatta – tätä kaikkea ja paljon muuta on kaukalopallo parhaimmillaan. Tämä jääpallosta jalostettu, jo yli 40 vuotta sitten kehitetty joukkueurheilulaji on edeltäjänsä kaltainen pallopeli, joka jo alkuaikoinaan herätti suurta kiinnostusta erityisesti Suomessa, keräten sankan joukon pelaajia yhteen ympäri maata.

Ennen vanhaan isot viikonlopputurnaukset tunnettiin hauskanpidostaan, jolloin paremmat puoliskot jätettiin usein kotiin ja keskityttiin viettämään aikaa miesporukalla ilman huolen häivää. Kaukalopallopelien päätyttyä jäätiin monesti koko viikonlopuksi vielä rellestämään kisapaikalle, jo odottaen seuraavaa turnausta alkavaksi. Vaikka joukkue putoaisi jo ensimmäisten otteluiden aikana, ei kyyti kotiin ollut silti suinkaan ajankohtainen.

Alkuvuosien ja nykypäivän välillä laji on kasvattanut suosiotaan ja pelaajamääräänsä kiitettävästi, ja kaukalopallon harrastajia löytyykin vauvasta vaariin.

Pelin kulku

Kaukalopallon pääideana on saada maali vastustajan maaliin. Pelaajia per joukkue on aina kerrallaan kentällä kuusi, puolustaja mukaan lukien. Muut viisi pelaajaa koostuu kahdesta hyökkääjästä ja kolmesta puolustajasta. Kenttäpelaajien pakollisia varusteita ovat luonnollisesti luistimet, kypärä, kaulasuoja ja maila. Maalivahdilla ei ole lainkaan mailaa ja tämän suojavarusteet ovat pelaajiin verrattuna astetta tuhdimmat.

Peliaika kestää tunnin, koostuen kolmesta kahdenkymmenen minuutin pätkästä. Taklaukset ovat kiellettyjä ja toisin kuin esimerkiksi jääkiekossa, paitsiota ei tunneta. Pelipallona toimii kova kuminen ja kevyt pallo, jonka halkaisija on 6 cm. Entisaikojen kaukalopallon pallo oli väriltään oranssi, jonka näkyvyys televisioruudulla oli katsojille sen verran heikko, että päätettiin pallon väriä muuttaa tummemmaksi ja näkyvämmäksi, jolloin se sai nykyisen tummansinisen värinsä joka erottuu hyvin jäältä.

Katsojille kaukalopallo tarjoaa vauhtia ja jännitystä, sillä kuminen pallo kimpoilee vikkelästi paikasta toiseen ja pitää pelaajat liikkeessä. Mahdollisista rikkeistä seuraa rangaistus- ja vapaalaukauksia sekä jääkiekosta tuttu jäähyrangaistus.

Kaikille sopiva harrastus

Sisähallien ollessa nykyään erittäin yleisiä ympäri maan, ei kaukalopallon pelaaminen rajoitu missään nimessä vain talviaikaan. Laji sopii kaiken ikäisille harrastajille iästä ja kokemuksesta riippumatta ja on mainio liikuntamuoto. Kaukalopallo opettaa luistelutaitoa ja jäällä olemista. Tiimissä toimiminen ja yhteisvoimin pelaaminen on myös kaikin puolin hyödyllinen taito myös kaukalon ulkopuolella. Säännöt eivät ole kovin monimutkaiset eivätkä vaadi suurta päänvaivaa.

Erittäin positiivisena puolena kaukalopallossa on myös se, että jääkiekon vallitessa ja valtaosan lapsista kuuluessa jääkiekkoseuroihin ja muihin vastaaviin, antaa kaukalopalloilu myös seuroihin kuulumattomille lapsille ja nuorille oikeuden kokea onnistumisen hetkiä ja tärkeää yhteenkuuluvuuden tunnetta.

Kaukalopalloa voidaan pelata myös sekaryhmissä, ilman jaottelua tyttöjen ja poikien joukkueisiin. Laji ei syrji ketään, vaan tukee ja innostaa kaikkia harrastamaan liikuntaa ja pysymään terveenä hauskassa muodossa.

Helppo aloittaa

Kaukalopallon suhteellisen edulliset harrastushinnat madaltavat myös kynnystä aloittaa lajin pelaaminen ja siihen tutustuminen. Verrattaessa esimerkiksi jääkiekkoon ovat kaukalopallon jäsenmaksut paljon maltillisempia, eikä varusteita tarvitse hankkia yhtä paljon. Perheet, joissa on useita lapsia, voisi kaikkien lasten jääkiekkoharrastus tulla huomaamatta vuosittaisella tasolla melko hintavaksi.

Kaukalopallo sen sijaan on erinomainen vaihtoehto jääkiekolle, sen ollessa kätevästi myös kukkarolle kevyempi. Suomessa Koululiikuntaliitto järjestää opettajille, yläkoululaisille ja lukiolaisille otteluita tukien koululiikuntaa ja terveellisiä elämäntapoja. Pelaajien sarjoista löytyy A- ja B-sarjojen lisäksi veteraanisarja yli 40-vuotiaille opettajille. Kaukalopallo on myös yksi suosituimpia lajeja koulun liikuntatunneilla ja talven ollessa Suomessa pitkä, onnistuu jäälle hyppääminen usean kuukauden ajan vuodesta.